صفر تا صد تحصیل در چین
بنا به آمار منتشر شده از آموزش و پرورش جمهوری خلق چین در ماه آوریل ۲۰۱۹، بیش تر از ۴۹۲ هزار دانشجوی بینالمللی در دانشگاه های این کشور مشغول به تحصیل بوده اند که بخشی از این دانشجویان را هموطنان ایرانی ما تشکیل می دهند. چین، سومین کشور پهناور جهان بعد از کشورهای روسیه و کانادا است که بیش از یک میلیارد و سیصد میلیون نفر در ۲۳ استان و ۵ منطقه خود مختار(تبت، مغولستان جنوبی و …) در آن زندگی می کنند. این کشور که روزی از فقیر ترین کشورهای جهان محسوب می شد و اکثر جمعیت آن با فقر مطلق دست و پنجه نرم می کردند، با راهکار های موفق خود توانست بیش از ۸۳۰ میلیون نفر را طی ۳۳ سال از زیر خط فقر بیرون بیاورد و تبدیل به یکی از غول های اقتصادی در دنیا شود. اما به جز جهش در پیشرفت اقتصادی، دانشمندان و پژوهشگران چینی در زمینه های علمی هم اتفاقات شگرفی را رقم زدند و رکورد خیره کننده ای از میزان تولید مقالات پژوهشی در جهان برجای گذاشتند، مقالاتی که سرچشمه اش را می توان در تحصیل دانشجویان در دانشگاه های برتر این کشور دانست. دانشگاه هایی که هم در جهان حرفی برای گفتن دارند و هم در قاره آسیا جزو بهترین ها هستند، دانشگاه هایی نظر شینگهوا، دانشگاه پکن، دانشگاه فودان و …. که برای تحصیل در آن ها دانشجویان خارجی هم پذیرش می شوند.
یکی از دلایل اشتیاق دانشجویان خارجی برای تحصیل در دانشگاه های چین، اختصاص بورسیه تحصیلی در کنار سیاست های دولت مردان این کشور برای کمک به دانشجویان غیر بومی است، البته در کنار بورسیه های تحصیلی، هزینه زندگی در شهرهای مختلف چین بسیار ارزان تر از شهرهای دیگر جهان است و دانشجویان بسیاری از کره جنوبی، تایلند، پاکستان، آمریکا، هند، روسیه، ژاپن و اندونزی راهی دانشگاه های این کشور شده اند.
دانشگاه های کشور چین
رشد تعداد متقاضیان خارجی برای تحصیل در کشور چین و همچنین وجود انواع دانشگاه های تخصصی و غیر تخصصی در این کشور باعث شده تا انتخاب نوع دانشگاه و رشته تحصیلی برای دانشجویان کمی سخت باشد چرا که بیشتر از دو هزار و ۳۰۰ دانشگاه در کشور چین وجوود دارد، دانشگاه هایی که در ۳ سطح دسته بندی شده و شامل ( دانشگاه عمومی، دانشگاه فنی، دانشگاه تخصصی مانند پزشکی، دانشگاه زبان خارجی و دانشگاه آموزش معلمان ) می باشند. البته در این میان تعدادی از دانشگاه ها همواره مورد توجه متقضیان بوده اند که در ادامه با آن ها َآشنا خواهید شد.
دانشگاه شینگهوا: رتبه یک کشور چین است که در سال ۱۹۱۱ در شهر پکن تاسیس شده و بیش ۴۶هزار دانشجو در رشتههای مهندسی معماری، عمران، برق، مکانیک و علوم مواد در این دانشگاه تحصیل می کنند.
دانشگاه پکینگ: این دانشگاه نیز یکی از دانشگاه های معروف چین است که معتبرترین پژوهش های علمی در آن انجام می شوند، شیمی، دندانپزشکی، زبانهای مدرن، باستان شناسی، تاریخ، زبان شناسی و علوم مواد، مهم ترین رشته هایی هستند که در این دانشگاه تدریس می شود.
دانشگاه فودان، سومین دانشگاه معروف و برتر کشور پهانورچین است که علاوه بر کسب رتبه ۷ در آسیا در بین ۵۰ مرکز برتر علمی جهان هم حرف زیادی برای گفتن دارد. تنوع رشته ها باعث شده تا بیش از ۳۰ هزار دانشجو در ۷۰ رشته مختلف در این دانشگاه به تحصیل بپردازند، رشته هایی همچون( فلسفه، مطالعات مذهبی، جامعه شناسی، زبان و ادبیات انگلیسی، سیاست بین المللی، حسابداری، بازاریابی، ریاضیات کاربردی و فیزیک)
دانشگاه نانجینگ: اما به جز این دانشگاه ها، برخی دیگر از دانشگاه ها هم هستند که از حمایت مستقیم دولت چین برخوارد می شوند که دانشگاه نانجینگ، یکی ازهمین دانشگاه هاست، دانشگاهی معتبر که در سال های ابتدایی جمهوری خلق چین، به اولین دانشگاه مدرنی تبدیل شد که ترکیبی از آموزش و پژوهش بود. دانشگاه نانجینگ چین در عرصه ی آموزش عالی در چین پیشگام است و پایه های تاسیس سیستم آموزشی مدرن را در چین بنا نهاده است. دانشجویان این دانشگاه، متفاوت ترین سبک آموزشی را در این دانشگاه تجربه می کنند و انتخاب آزادانه راه حل مسئله ها، خلاقیت و شکوفایی استعدادها از مهم ترین مزیت های تحصیل در دانشگاه نانجینگ یا دانشگاه ملی چین است.
گفتنی است تعداد زیادی از دانشگاه های چین در سطح ممتاز قرار دارند و مدارک تحصیلی ۱۸۰ دانشگاه این کشور مورد تایید وزارت علوم کشورمان ایران قرار گرفته و دانشجویان ایرانی تحصیل کرده در جمهوری خلق چین با مشکلی مواجه نخواهند شد.
اسامی این دانشگاه ها عبارتند از:
گروه الف ممتاز
Fudan University
Shanghai Jiao Tong University
Nanjing University
Beihang University (Aerospace Science and Technology صرفاً در رشته هوافضا
Peking University
Chinese Academy of Agricultural Sciences
China University of Geosciences صرفاً در رشته ژئوساینس (مجموعه علوم زمین شناسی)
Tsinghua University
University of Chinese Academy of Sciences
Sun Yat-sen University
Zhejiang University
University of Science and Technology of China
گروه ب خوب
Beihang University (former BUAA)
Beijing Foreign Studies University
Beijing Institute of Technology
Beijing Jiao tong University
Beijing Language & Culture University
Beijing Normal University
Beijing Sport University صرفاً در رشته های علوم ورزشی و تربیت بدنی
Beijing University of Technology
Beijing University of Chemical Technology صرفاً در رشته های فنی
Beijing University of Chinese Medicine
Beijing University of Posts and Telecommunications
China Agricultural University
China University of political Sciences & Law صرفاً در رشته های علوم سیاسی و حقوق در گرایش های مختلف
China University of Petroleum – Beijing
Minzu University of China
Renmin (People’s) University of China
University of Science and Technology Beijing
University of International Business and Economics (UIBE)
Xiamen University
Guangdong University of Foreign Studies
Guangzhou University
Harbin Institute of Technology Shenzhen Graduate School
Jinan University
Shenzhen University صرفاً تا مقطع کارشناسی
South China University of Technology
Harbin Institute of Technology
Harbin Engineering University
Heilongjiang University
China University of Geosciences
Huazhong University of Science and Technology
Huazhong Normal University (former Central China Normal University)
Central China Agricultural University, Huazhong
Wuhan University
Wuhan University of Technology
Nanjing Forestry University
Nanjing Agricultural University
Nanjing Normal University
Nanjing Southeast University
Nanjing University of Science and Technology
Nanjing University of Astronautics and Aeronautics (NUAA) صرفاً در رشته های هوا و فضا
Hohai University
Soochow University
University of Electronic Science and Technology of China (Hefei)
Jilin University
Dalian University of Technology
North Western Polytechnic University –China
Xi’an Jiaotong University
East China University of Science and Technology
East China Normal University
Donghua University
Tongji University
Shanghai International Studies University (SISU) در کلیه مقاطع و صرفاً در رشته علوم انسانی
Shanghai University
University of Shanghai for Science and Technology (USST)
China University of Petroleum – Shandong
Ocean University of china
Shandong University
Sichuan University
Nankai University
Tianjin University
شرایط تحصیل در چین
به جز وجود ارزان ترین دانشگاه های جهان در کشور چین، آموزش دروس به زبان انگلیسی هم یکی از جذابیت های تحصیل در این کشور است. دانشجویان خارجی باید مدرک آیلتس ۵٫۵ یا ۶ را داشته باشند تا بتوانند در دانشگاهی چین ثبت نام کنند، هرچند دانشجویانی که بخواهند به زبان چینی تحصیل کنند، می توانند با شرکت در آزمون Chinese proficiency با حداقل نمره قبولی ۱۱ با زبان اصلی این کشور مورد آموزش قرار بگیرند. گفتنی است دانشجویان در همه مقاطع تحصیلی میتوانند پشت میز دانشگاه چینی بنشینند، البته اول باید شرایط ثبت نام را رعایت کنند.
تحصیل کارشناسی در چین
تحصیل در مقطع کارشناسی در چین ۴ سال طول می کشد. زبان تحصیل در چین هم انگلیسی و چینی است. دانشجویان این مقطع قبل از سفر به چین باید مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی خود را به زبان انگلیسی ترجمه و به همراه ریز نمرات به دانشگاه مقصد ارائه کنند، معدل متقاصی نباید کمتر از ۱۴ باشد. شهریه تحصیل در مقطع کارشناسی بین ۲ تا ۵ هزار دلار در سال است. حداکثر سن برای اقدام برای مقطع کارشناسی ۲۵ سال است.
تحصیل کارشناسی مقطع ارشد در چین
تحصیل در مقطع ارشد بین ۲ تا ۳ سال طول می کشد و دانشجویان نباید بیشتر از ۳۵ سال سن داشته باشند، داشتن مدرک اییلتس ۶٫۵ الزامی و رشته مورد انتخاب باید با رشته دوره کارشناسی مرتبط باشد.
تحصیل مقطع دکتری در چین
تحصیل در مقطع دکترا نیز بین ۳ تا ۴ سال زمان می برد، معدل دانشجویان باید بالاتر از ۱۴ باشد و سن متقاضی نیز نباید از ۴۰ سال تجاوز کند. برای این مقطع ارائه مقاله ISI ، پروپوزال و نمره زبان ۶٫۵ الزامی است.
بورسیه تحصیلی در چین
کشور چین نیز همانند بسیاری از کشور های جهان برای دانشجویان امتیازاتی قائل می شود که دانشجویان زیادی از جمله دانشجویانی ایرانی برای کسب آن تلاش می کنند. بورسیه تحصیلی در دانشگاه های چین به گونه ای است که به دانشجو کمک های مالی داده می شود و دانشجو نیازی به باز پرداخت آن ندارند، عمده هزینه این بورسیه ها توسط دانشگاه، وزارت علوم، دولت و یا شرکت های خصوصی کشور چین پرداخت شود.
متقاضیان بورسیه هر سال از ماه ژآنویه تا آوریل باید مدارک خود را به دانشگاه ارسال کنند، همچین این متقاضیان معدل های دوره های تحصیلی خود را به صورت ممتاز گذرانده باشند. در حال حاضر ۲۷۹ دانشگاه های چین برای پذیرش دانشجویان بین المللی بورسیۀ دولت چین تعیین شده اند.
انواع بورسیه های تحصیلی در چین
بورسیه دوجانبه
این بورسیه تمام یا بخشی از هزینه های تحصیلی را پوشش داده و بر اساس موافقتنامه های همکاری آموزشی بین دولت چین و دیگر دولت ها، مؤسسهها، دانشگاه ها یا سازمان های بین المللی انجام می شود. این بورس شامل دانشجویان مقطع کارشناسی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، پژوهشگران عمومی و پژوهشگران ارشد می شود. متقاضیان باید از طریق سازمان های اعزام کننده بورسیه در کشور خود اقدام کنند.
بورسیه تحصیلی دانشگاه های چین
این بورسیه تمام هزینه های تحصیلی را پوشش می دهد و اختصاص به دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی برخی استانها و مناطق چین دارد تا بتوانند دانشجویان برجسته بین المللی را برای تحصیلات تکمیلی جذب کنند. این بورس فقط برای تحصیلات تکمیلی است. متقاضیان باید از طریق دانشگاه هایی که به این منظور تعیین شده اند اقدام کنند.
بورسیه گریت وال
این بورسیه ویژه یونسکو بوده و تمام هزینه ها را پوشش می دهد. هدف آن حمایت از دانشجویان و پژوهشگران کشورهای در حال توسعه برای مطالعه و پژوهش در چین است. فقط پژوهشگران عمومی و پژوهشگران ارشد می توانند از این بورسیه استفاده کنند. متقاضیان باید به کمیسیون ملی یونسکو در کشورهای خود مراجعه کنند.
بورسیه اتحادیه اروپا
این بورسیه تحصیلی با پوشش کامل برای تشویق دانشجویان کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای مطالعه و پژوهش در چین بوده و هدف آن گسترش درک متقابل بین چین و اعضای اتحادیه اروپا است. شامل مقاطع کارشناسی، تحصیلات تکمیلی و پژوهشگران عمومی و ارشد میشود. متقاضیان باید از طریق دفاتر فرهنگی چین در اتحادیه اروپا اقدام کنند.
بورسیه AUN
این بورسیه تحصیلی کامل برای شبکه دانشگاه آسه آن (ASEAN University Network) و با هدف تشویق دانشجویان، استادان و پژوهشگران کشورهای عضو آسه آن به تحصیل در چین و افزایش تبادلات علمی و درک متقابل میان چین و اعضای آسه آن است. این بورسیه فقط از تحصیلات تکمیلی حمایت میکند. متقاضیان باید از طریق دبیرخانه AUN اقدام کنند.
بورسیه برنامه PIF
این بورسیه تحصیلی کامل برای حمایت از دانشجویان کشورهای جزیره پاسفیک برای مطالعه در چین است. شامل دانشجویان کارشناسی، تحصیلات تکمیلی، پژوهشگران عمومی و پژوهشگران ارشد میشود و متقاضیان باید به دبیرخانه (PIF ( Pacific Islands Forum درخواست دهند.
برنامه WMO
این یک بورسیه شامل معافیت از شهریه، اقامت رایگان در دانشگاه و بیمه پزشکی جامع بوده و در اختیار سازمان هواشناسی جهانی (WMO) گذاشته شده تا بتواند از دانشجویان بینالمللی برای مطالعه و انجام تحقیقات هواشناسی، هیدرولوژی، و نظارت و مدیریت منابع آب در چین حمایت کند. فقط برای دانشجویان دوره کارشناسی و تحصیلات تکمیلی است و متقاضیان باید از طرق WMO اقدام کنند.
گفتنی است دانشجویان بورسیه شده، هر ماه از دانشگاه میزبان کمک هزینه دریافت می کنند که میزان این کمک هزینه ها برای دانشجویان کارشناسی ماهیانه ۲۵۰۰ یوآن، مقطع ارشد ۳ هزار یوان و مقطع دکترا ۳۵۰۰ یوان است.
تحصیل رشته پزشکی در چین
در حال حاضر ۴۹ دانشگاه پزشکی چینی میزبان دانشجویان بین المللی است که هر ساله بیش تر از ۱۰ هزار دانشجو جدید وارد این دانشگاه ها می شوند.
دروس رشته های دندانپزشکی و پزشکی در این دانشگاه ها به طور کامل به زبان انگلیسی ارائه می شود و دانشجویان پس از اتمام موفقیت آمیز دوره می توانند لیسانس پزشکی و لیسانس جراحی دریافت کنند.
طول دوره تحصیل پزشکی در چین ۶ سال است. اگر متقاضی زمان پذیرش مدرک زبان ارائه نکرده باشد باید دوره زبان را سپری کنند.
تمام علاقمند به تحصیل پزشکی یا دندانپزشکی در چین باید به زبان چینی تسلط کامل داشته باشند .چراکه دانشجو از سال سوم به بعد باید در دوره کلینیکال با مردم عادی در ارتباط باشد.
مدارک لازم پذیرش و ویزای دانشجو در چین
- گذرنامه با اعتبار حداقل ۶ ماه،
- فرم پذیرش از دانشگاه
- ترجمه مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی و ریز نمرات
- انتخاب دانشگاه بسیار حائز اهمیت است، چرا که متقاصی باید دانشگاهی را انتخاب کند که توسط سفارت چین و وزارت علوم ایران مورد تایید قرار گرفته باشد در غیر این صورت دریافت ویزا با ریسک بالایی همراه می شود..
- متقاضیانی که قصد تحصیل در رشته پزشکی را دارند باید مدارکی نظیر مدت کارآموزی در نزد پزشک و یا نامه پذیرش از دانشگاه پزشکی در کشور مبدا را ارائه کنند. تمام مدارک مذکور باید به زبان انگلیسی یا چینی ترجمه و به صورت حضوری ارائه شود اما در صورتی که این امکان برای فرد متقاضی وجود نداشت وی می تواند از طریق سازمان های معتبراقدام کند. موسسه سلامت می تواند شمارا در این امر یاری کند.
- همچین متقاضیان زیر سن قانونی باید مدرکی و یا کفیلی به عنوان ضامن داشته باشند . این گواهی به سفارت چین جهت تایید ارسال می شود و در این گواهی فرد باید ضمانت را به طور قطعی اعلام می کند تا مورد تایید سفارت قرار گیرد..
- از دیگر مدارک مورد نیاز نیز ارائه تمکن مالی فرد است و نشان دهد که توانایی مالی حضور مدت یک سال در آن کشور را دارد..
- البته یکی از مهمترین کار ها قبل از سفر به چین و تحصیل در دانشگاه های این کشور ارسال روزمه کامل و ترجمه شده است.
- در ضمن ارسال یک یا دو توضیه نامه از چند استاد یا مرکز معتبر می تواند کمک شایانی در پذیرش دانشجو در دانشگاه های چین داشته باشد..
- ارائه ی مدرک زبان چینی در صورتی که به زبان چینی بخواهید تحصیل کنید.