SOP یا انگیزه نامه شخصی چیست؟
انگیزه نامه تحصیلی یا همان Statement of Purpose یا به اختصار SOP یکی از مدارک مهم تحصیلی است که نقش بسیار مهمی در اخذ پذیرش از دانشگاه های خارج از کشور دارد. انگیزه نامه یک متن در مورد سابقه تحصیلی و اهداف فرد در مورد آینده ، دلایل انتخاب دانشگاه و رشته است که اهداف و انگیزههای دانشجو برای تحصیل را مشخص می کند تمام این موارد کمک میکند که دانشگاه با شخصیت فرد متقاضی بیشتر آشنا شده و تصمیم گیری کند که آیا این فرد برای تحصیل در دانشگاه و رشته مورد نظر مناسب است یا خیر. SOP، در حقیقت نامهای است که شما برای دانشگاه مقصدتان ارسال میکنید و از انگیزه های خود برای تقاضای پذیرش در دانشگاه مورد نظر مینویسید. یک نکته مهم در نوشتن انگیزه نامه این است که این نوشته نباید از کپی از انگیزه نامه های دیگران باشد و کاملا مربوط به علایق شخصی و اهداف خود فرد باشد در غیر این صورت دانشگاه مقصد متوجه شده و شانس پذیرش شما به صفر می رسد. پیش از قبول شدن در دانشگاه امکان مصاحبه حضوری وجود ندارد و تنها راه معرفی شما به دانشگاه از طریق sop خواهد بود. در این مقاله به تمامی نکات مربوط به نگارش انگیزه نامه می پردازیم. مواردی که در این مقاله به این موارد می پردازیم:
مواردی که در انگیزه نامه باید بررسی شود:
- علت اینکه میخواهید در این دانشگاه تحصیل کنید.
- علت اینکه میخواهید در این رشته تحصیل کنید.
- سوابق کاری و آموزشی و توانایی های خاص شما در زمینه رشته ای که انتخاب کرده اید چیست.
- تصمیم شما بعد از اتمام تحصیلتان چیست.
- آیا پس از اتمام تحصیل به دنبال یافتن شغل هستید.
- اگر هدف شما پذیرش مقطع دکتری است آیا می خواهید با استاد خاصی کار تحقیقاتی انجام دهید . این کارهاتی تحقیقاتی شامل چه مواردی هستند.
- سایر توانمندی های و علایق شما چیست.
و…
تکینیک های مهم برای نوشتن انگیزه نامه اثرگذار و موفق
با یک سرچ ساده در گوگل نمونه انگیزه نامه های فراوانی به دست می آورید که می توانید چارچوب کلی نگارش انگیزه نامه را با الگو قرار دادن این نمونه ها متوجه شوید. نکته مهمی که وجود دارد وجه تمایز شما با سایر دانشجویان منجر به جلب توجه کمیته دانشگاه می شود، پس کپی برداری شما را به جایی نمی رساند. داستان خود را بنویسید به دورازهر گونه تملق و چاپلوسی! یک داستان جذاب و صمیمانه با نگارش ساده جذابیت بیشتری برای دانشگاه دارد تا یک بیانیه خشک. ابدا در نوشتن توانمندی های خود اغراق نکنید. اهداف خود را به صورت شفاف و کوتاه توضیح دهید و از پرداختن به مسائل حاشیه ای و بی اهمیت بپرهیزید. برای اهداف و تصمیم هایتان دلایل محکم و منطقی بیاورید.
درنگارش انگیزه نامه به ذکر اعداد و ارقام بپردازید .
درنوشتن انگیزه نامه ذکر این نکته مهم است که به طور مثال اگر در مورد سوابق کاری خود می خواهید صحبت کنید مدت زمان آن را به صورت دقیق وارد کنید چرا تاثیر گذاری انگیزه نامه شما را به صورت قابل توجهی افزایش می دهد. ذکر اعداد و مدت زمان صداقت گفتاری شما را افزایش می دهد و اعتبار بیشتری به نوشته های شما می بخشد.
به طور مثال:
«اینجاب احمد لطفی در سال چهارم تحصیلم در در رشته ریاضیات، به مدت ۱۴ ماه عضو گروه «آموزش ریاضی» در یک دبیرستان شدم. و به برگزاری کلاس های کمک آموزشی ریاضیات برای ۴۰ دانش آموز سال یازدهم پرداختم. نتیجه آن قبولی تمام دانش آموزان در درس ریاضی بود.
در نوشتنSOP دقیق باشید
دلایل شما برای اهدافتان در SOP باید دقیق و مشخص بیان شوند. شما قرار است دانشگاه را مجاب کنید که به شما پذیرش دهد . سعی نکنید احساسات کمیته دانشگاه را تحت تاثیر قرار دهید. جزییات باید به خوبی ذکر شوند. مثلا به جای این که بگویید دلیل انتخاب این رشته و دانشگاه علاقه من بوده به ذکر دلایل علاقتان به رشته و دانشگاه بپردازید. از کلیشه گویی پرهیز کنید. سعی کنید برای بیان اهدافتان از روشی جذاب استفاده کنید.
حتما بخوانید: هزینه بازنویسی و پارافریز مقاله چقدر است و چگونه محاسبه میشود؟
لحن نگارش انگیزه نامه
انگیزه نامه باید ترکیبی ار لحن دوستانه و رسمی باشد. نه آنقدر خشک که شبیه به نامه به یک پادگان نظامی باشد و نه خیلی صمیمانه. یادتان باشد نگارش انگیزه نامه برای هردانشگاه باید متناسب با قوانین آن دانشگاه و فرهنگ آن کشور انجام شود و نمی توان یک انگیزه نامه را برای دودانشگاه در دو کشور مختلف فرستاد. سعی کنید در نگارش انگیزه نامه خود را مشتاق و علاقمند به رشته تحصیلیتان نشان دهید و به دانشگاه اثبات کنید که به دنبال تجربه های جدید هستید و آمادگی پذیرش مسئولیت را در دانشگاه دارید.
صادق باشید
در نوشتن انگیزه نامه به این نکته توجه کنید که هر چه گفته های شما به واقعیت نزدیک تر باشد بهتر است. خودتان باشید. آنچه شما را به اخذ پذیرش نزدیک تر می کند شباهت شما به بقیه دانشجویان نیست بلکه ویژگی های منحصر به فرد شماست.
از دیگران بخواهید انگیزه نامهتان را مطالعه کنند.
پس ازآن که نگارش انگیزه نامه شما به اتمام رسید حتما از اساتید و دوستان نزدیکتان بخواهید که آن را مطالعه کنند زیرا ممکن است نکته ای را شما از قلم انداخته باشید یا انگیزه نامه شما دارای اشکالات نگارشی باشد.
در صورتی که به پاسخ سوالات خود در زمینه نگارش انگیزه نامه نرسیدید کارشناسان موسسه حقوقی سلامت می توانند شما را در نگارش انگیزه نامه یاری رسانند.